Nagyvárosi szubkultúrák – A sokarcú Budapest | „Így kutatunk mi” | Művészet és antropológiai a filmvásznon | Fotópannók és vásznak | Koncertek | Zene, tánc, buli, kavalkád

Szimbiózis Napok 2006
2006.04.22.

szombat
12:00 - 01:00
Nagyterem - Kultiplex
Kultiplex Művelődési Ház (Bp. IX. Kinizsi utca 28.)


Honlap: http://szimbiozis.uw.hu

 

Nagyterem

12.00–végig Fotópannók és vásznak

 

Válogatás fotográfusok antropológiai szemléletű anyagaiból.

A fényképeket készítették: Zátonyi Tibor, Féner Tamás, Nádorfi Lajos, Molnár Zoltán, Kiszely Krisztián, Hajnal László Endre

12.00–14.00 Nagyvárosi szubkultúrák – A sokarcú Budapest

 

Kerekasztal-beszélgetés.

Kerekasztal-beszélgetésünk úgy kívánja bemutatni a nagyvárosi kultúrák, szubkultúrák sokszínű és összetett világainak problémaköreit, hogy városunk, Budapest közösségeiből, életmódjaiból, lelki pillanataiból idéz föl néhányat. A körüljárt kérdések így nem elvont elméleti konstrukciók megvitatását fogják illusztrálni, sokkal inkább az általunk is látható, közvetve vagy közvetlenül megtapasztalható városi multikulturalitást. A meghívottak ennek megfelelően saját kutatásaik életképeit idézik fel számunkra, s ezeken keresztül próbálunk meg olyan átfogóbb kérdéseket továbbgondolni, mint a saját kultúra biztonságos környezete, az otthonosság és az idegenség terei, a privát és a nyilvános tér használatának aspektusai, Budapest kulturális határai, tiltott közösségi övezetei, a nappali és az éjszakai Budapest arcai.

Témánk több irányból való megközelítését tartva szem előtt a kerekasztal meghívott előadóinak témái egyaránt merítenek a budapesti szakrális közösségek, vendégmunkások, zenei és szubkultúrák világából.

A kerekasztal résztvevői és témakörei:

Angyalosy Eszter (Egy éjszaka a város alatt. Az underground elektronikus zene világa Budapesten), Bali János (A nagyváros „színei”: zöld-fehér és lila-fehér), Boross Balázs (Moldvai vendégmunkások Budapesten), A. Gergely András (Terézvárosi képek), Papp Richárd (Zsidó falu Budapesten?), Porteleki Áron (Táncházak világa Budapesten.), Szentágotay Rita (A muszlim Budapest), Zeigler Gregory (Jazz és Pest: klubok és zenészek)

Moderátor: Papp Richárd

14.00–16.00 „Így kutatunk mi”

 

Előadások és beszélgetés az etnológiai kutatásokról.

Az antropológiai témájú szakkönyvekből, tanulmányokból – lévén, hogy a kutatások eredményeit ismertetik – gyakran kimaradnak a személyes történetek. Azok a szubjektív elbeszélések, amelyek bemutatják, hogy az antropológusoknak milyen nehézségekkel, értelmezési problémákkal kell megbirkózniuk az idegen közösségbe történő beilleszkedésük, majd kutatásaik során. Az ELTE Kulturális Antropológia Tanszékén az 1990–es évek elején indult el Boglár Lajos vezetésével egy szeminárium („Így kutatunk mi"), amely éppen az ilyen személyes élmények elmesélésének adott teret. Az évek során több mint száz kutató, egyetemi hallgató beszélt kutatásáról.

Az érdeklődők most ennek a szemináriumnak a hangulatába nyerhetnek bepillantást. A világ három különböző részén, Peruban, Eritreában és Indiában kutatott antropológus hallgató meséli el saját szubjektív élményeit és az antropológiai terepmunkák során szerzett izgalmas tapasztalatait.

Meghívott előadók: Barta Géza, Kardulesz Rita, Tesfay Sába

Moderátor: Szeljak György

16.20–19.00 Filmvetítés

 

Művészet és antropológia a filmvásznon.

Essakane - tuareg fesztivál a sivatagban (40 perc) r.: Fehér Károly, Korecz Katalin
Előre Dél! (2002, 38 perc) r.: Gabriel Szollosy
Menjünk! (2003, 41 perc) r.: Andits Petra, Béres Dániel
A tévé és én (2003, 47 perc) r.: Papp Bojána

21.30–24.00 Zenekarok fellépése

  Fellépők:

Szexlightkór
Ludditák – Hippikiller (vendég: Buppa, Nory, Livius, Wanted)
A Kutya vacsorája

00.10–03.50 Zene, tánc, buli, kavalkád

  Dj Tornácz és Dj Tonya közreműködésével

 

Kávézó-söröző (a nagyterem mellett)

12.00–végig Folyóirat- és könyvárusítás antropológiai-társadalomtudományi témában

14.00–16.00 Etnofotó Galéria

 

Vezeti: Hajnal László Endre