Barangolás Hegyi-Karabahban

Szimbiózis Napok 2016
2016.05.06.

péntek
15:40 - 16:40
Klubterem
Auróra pince


Képek egy vitatott ország életéből

Örményország és Azerbajdzsán között húzódik Hegyi-Karabah Köztársaság, más néven Artsakh. 

A Szovjetunió felbomlása után a Grúz-Örmény terület különleges szerepet játszik a Kaukázus életében. Ennek egyik nagyon fontos része az önálló – de csak kevesek által elismert – és vitatott Hegyi-Karabah.

A Kaukázusban, egy ősi kánátus területén, Nagorno-Karabakhban járt S.Varga Ilona fotográfus. Az ő szemével láthatjuk a világ egyik legvitatottabb országát.

Vetített képes előadásán erről a területről mutat be néhány érdekességet.

Fotós és előadó: S.Varga Ilona fotográfus (ALion fotó).

www.alionphoto.com  ▪  www.alionfoto.hu  ▪  www.flickr.com/a_lion  ▪ http://500px.com/ALionPhoto


Rövid ismertető:

1991 szeptemberében Hegyi-Karabah (mely Sztálin nyomására lett 1921-ben Azerbajdzsán része) kivált Azerbajdzsánból, bár katonai erővel megpróbálták megakadályozni. Ebben az elhúzódó háborúban fokozatosan fölénybe kerültek az örmények, akiket Örményország támogatott, majd a terület csaknem egésze örmény ellenőrzés alá került. 1993 áprilisában Törökország embargót vezetett be Örményországgal szemben. 1994-ben Oroszország sikertelenül közvetített az Örményország és Azerbajdzsán közötti béke létrehozásának ügyében. Hegyi-Karabah parlamentje 1996-ban függetlenné nyilvánította az országot. Így alakult meg hivatalos nevén a Hegyi-Karabah Köztársaság, amely egy de facto ország a Kaukázus déli részén. Hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de Örményország igényt tart az Azerbajdzsán nemzetközileg elismert területén lévő, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah tartományra. Emiatt az örmény-azeri határ zárva van, nem ritkán fegyveres összecsapásokra is sor kerül. Az Örményország és Azerbajdzsán közötti Hegyi-Karabah helyzetéről folyó vita egyik érve, hogy ez volt az utolsó örmény hercegség, amely autonómiával rendelkezett.

„Soha nem fogunk engedményeket tenni országunk területi egységét illetően. Azerbajdzsán területi egysége sérthetetlen. Hegyi-Karabah soha nem kap függetlenséget” – mondta Đlham Əliyev azeri elnök 2008 januárjában.

„Hegyi-Karabah függetlensége visszafordíthatatlan, a terület sohasem lesz újra Azerbajdzsáné” – jelentette ki Szerzs Szargszjan örmény elnök 2008 tavaszán.

A fenti sorok hivatalos álláspontok. Mind a mai napig vitatott és hányattatott sorsú területről van szó. Saját zászlajuk van, örmény pénzt használnak, legnagyobbrészt örményül beszélnek. De teljes városrészek, sőt városok is Pompei-szerűen – memento mori – állnak üresen, lerombolva, belefagyva a borzalmak pillanatába. Különleges régészeti, kultúrtörténeti kincseinek jó része egyedülálló a világon.

S. Varga Ilona / ALion fotó