Ezer lépés vallások bölcsőjében: Izrael

Szimbiózis Napok 2014
2014.05.17.

szombat
14:00 - 15:30
Fogaskerti nagyterem (Fogaskert, hátul)
Fogaskert


S.Varga Ilona (ALion fotó) vetítéses előadása

Egy élhető és fantasztikus adottságokkal rendelkező ország, melynek geológiai formációi, éghajlata és történelme szorosan összefügg a mai élettel, tradíciókkal.
S.Varga Ilona fotográfus (ALion fotó) szemével láthatunk egy olyan világot, amelyről annyi ellentmondás terjed. Az előadás képsorai e világ néha megközelíthetetlen részeibe is bepillantást engednek.

www.alionphoto.com  ▪   www.alionfoto.hu   ▪   www.flickr.com/a_lion  ▪  http://500px.com/ALionPhoto

„Ősi civilizációk nyomain jár, aki ma Izraelbe látogat. Több ezer éves világok köszönnek vissza a kövekből, falakból, romokból, szokásokból, emberi arcokból. A Föld egyik legvitatottabb országa a figyelmesen járó-kelő emberekből hihetetlen érzéseket vált ki.

Hol a rómaiak történelmének szelét érezhetjük, hol az öreg zsidó pátriárkák világának mára teljesen anakronisztikus szokásait láthatjuk, hódítók és leigázottak egykori küzdelmének nyomokban fennmaradó világát, itt-ott müezzinek szólnak, s a mecsetek előtt hajlonganak híveik, másutt rabbik sietnek jeshivákba, néhol katonákat látunk fegyverrel és imaszalaggal. Keveredik a héber, az ivrit, a jiddis az orosszal, az arab nyelvek furcsa torokhangjaival, német és angol szavakkal. Sőt, olykor magyar szófoszlányokat is hallhatunk. Jól láthatjuk itt, hogy mennyiféle ösvényen mennek fel az emberek a szakralitás hegyére, hogy az „egy istent” megtalálják. Zsidók, muszlimok, keresztények, ortodox keresztények, drúzok, a Bahá’i vallás követői, mind megtalálják e kis területen a maguk útját Istenükhöz. Egyes utcák tárva-nyitva vannak a turisták előtt, egyes utcák, olykor egész negyedek pedig szinte érinthetetlenek. Egy különös ország, ahol a háztetőn lévő víztároló hengerek színéről lehet következtetni, zsidók vagy arabok lakják-e a házat, a negyedet. Ahol az antik és az ultramodern minden anakronizmus nélkül él együtt, szinte egymásért.

Felbecsülhetetlen értékű ókori emlékeket őriznek a hegyvidékek, sivatagok, tengerpartok és fennsíkok. Az ország kicsi, de több éghajlati tényező is egyszerre megélhető itt néhány órás utazás során. Az emberek – a média által tálalt közhiedelemmel ellentétben – roppant barátságosak, s még az oly zárt közösségek ortodox zsidó lakossága is tud nevetni, élni, boldog lenni. Az utcák hihetetlen eklektikus képet mutatnak, az emberek színesek, sokfélék, s mint a déli népek általában, olykor hangosak, zajosak, néhol pedig a harsányság keveredik a suttogással, a halk beszéddel, a kimért hangú, monoton olvasással, kántálással.

A táj – ahogy mondják, bibliai – változatossága fantasztikus formációkat sejtet, a sivatagtól a gazdagon termő ligetekig.”

Ismertető (PDF)