Ember- és betegségképek, egészség, gyógyítás

Szimbiózis Napok 2013
2013.05.11.

szombat
11:00 - 14:20
Fogaskerti nagyterem (Fogaskert, hátul)


Miként definiálható a betegség és az egészség? Hogyan lehet gondolkodni az egészségről, annak megőrzéséről, illetve a gyógyításról? Mit gyógyítunk az emberben és hogyan? A program során a nyugati orvoslás, a holisztikus emberkép és a szakrális gyógyítás jelenségköreit, különböző formáit ismerhetjük meg közelebbről.

Résztvevők: Dr. Zana Ágnes, Dr. Boldog Zsuzsanna, Dr. Horváth Emese, Horváth Barbara, Zörgő Szilvia.

Előadások:

Dr. Boldog Zsuzsanna (megelőző orvostan- és népegészségtani szakorvos): Holisztikus-e a nyugati orvostudomány? A reklámcélból és divatszóként felkapott holisztikus szó jelentése és értelmezése az orvostudományban.

 Dr. Zana Ágnes (magatartáskutató): A nyugati orvoslás ember- és betegségképe – a kopernikuszi fordulat A nyugati típusú orvoslás paradigmája a hippokratészi hagyományoktól a biomedicinán át a biopszichoszociális modellig.

Dr. Horváth Emese: Gyógyítás és egészségmegőrzés holisztikus szempontból Távlatok a nyugati orvoslás és a spirituális gyógyítás összekapcsolásában. Mit jelent a holisztikus szemszög? A tudatosság fejlesztésének technikái, az ezekben rejlő lehetőségek a betegségek megelőzésében és a gyógyításban.

 Horváth Barbara: Az vagy, amit megeszel. Ayurvéda kívül-belül, avagy a harmóniához vezető út A gyógyító táplálkozás és az ideális napi rutin az Ayurvéda szerint.

 Zörgő Szilvia (kulturális antropológus): Betegségkép és szakrális gyógyítás a Hit Gyülekezetében Az ember mikrokozmosz; hogyan tükröződik a Hit Gyülekezete világképe, Isten és Sátán harca, az emberben? Leginkább a betegségképben és a szakrális gyógyításban ragadhatjuk meg.

Kapcsolódó programok: