Indonézia nem csak Bali - látható és láthatatlan világok a szigetvilág különböző pontjain

Szimbiózis Napok 2013
2013.05.11.

szombat
11:00 - 11:30
Moziterem, kiállítótér (földszint)


Indonézia keleti, az utazási programajánlókból kimaradt részéből szemezgetünk – színes fotókon, személyes élménybeszámolón keresztül.

Előadók: Sugár Zoltán és Marton-Sugár Klára.  

„Sokak számára Indonézia kizárólag Bali. Pedig az áthatolhatatlan őserdőkkel borított Borneó, a vad Szumátra, az orangutánok otthona, a furcsa alakú Celebesz, a vulkánokkal, a templomokkal teli Jáva, illetve a híres-hírhedt Nyugat-Pápua még mindig csak az öt legnagyobb a mintegy 17 000 szigetből, amit ma Indonéziának hívunk. Az ország egy természeti paradicsom: számtalan nemzeti park, ritka és különleges állatok, növényfajták, hegyek, vulkánok, tengerpartok és hihetetlenül buja tengeralatti flóra és fauna.

Ami viszont még fontosabb, hogy a szigetvilág egyben vallások találkozási pontja is: a többségi muszlim társadalomnak kell békében együtt élnie a keresztény, a hindu és a helyi törzsi vallásokkal. Vajon elfér egymás mellett a rendkívül tradicionális muszlim Észak-Szumátra, az ázsiai metropolisz Dzsakarta, a felső tízezer gazdagságával és a többség nyomornegyedeivel, a különleges temetési szertartásairól híres Celbesz és Szumba, illetve a Kelet-Indonéziában élő animista törzsi közösségek?

Előadásunk és fotókkal tarkított beszélgetésünk Indonézia néhány kevéssé ismert, turisták által alig látogatott helyére koncentrál, azaz arra, ami minket a legjobban megérintett az ott töltött hónapok alatt."